De Schepper Heijligers Architecten B.V. | architects, The Hague, The Netherlands
Postbus 64665, 2506 CB, Den Haag | info@dsharchitecten.nl | MdS 06 410 526 76 | WH 06 400 467 06
HOED-praktijk; huisartsen, apotheek en verloskundige

HOEDPRAKTIJK “De Hoefslag” te Barendrecht

by wolter

Hoedpraktijk (huisartsen onder één dak) aan de Hoefslag in Barendrecht.

 

Begin 2004 zijn wij gestart met het ontwerp voor een Hoedpraktijk (huisartsen onder één dak) op een locatie aan de Hoefslag in Barendrecht. In opdracht van Patrimonium Woningbouwvereniging. Deze Hoedpraktijk zou plaats moeten bieden aan vijf à zes huisartsen. Tijdens de verdere ontwikkeling van het plan zijn er naast de geplande huisartsenpraktijken nog twee andere medische dienstverleners in het plan opgenomen, te weten een apotheek en een verloskundigenpraktijk. Het aantal huisartspraktijken is teruggebracht tot drie. Hiermee is een divers centrum voor medische dienstverlening ontstaan.

hoed-01-800

HOED-praktijk; huisartsen, apotheek en verloskundige

De beschikbare ruimte op de locatie is optimaal benut met het praktijkverzamelgebouw van ruim 600 m2 en twee parkeerterreinen met in totaal 28 parkeerplaatsen en ruimte voor het stallen van 16 fietsen.

HOED-praktijk; huisartsen, apotheek en verloskundige

HOED-praktijk; huisartsen, apotheek en verloskundige

 

De constructie van de hoedpraktijk bestaat uit 14 gelamineerde houten spanten welke aan beide zijden door de langsgevels naar buiten steken. De spanten worden aan de vloer gekoppeld door middel van r.v.s. spantschoenen.
Samen met de gevelbeplating met houtprint, de naturelle kleur van de houten kozijnen en het dakoverstek met een dakrand bekleed met gezet staal, ontstaat een spannend gebouw met een natuurlijke uitstraling.

hoed-03-800

Vanuit de hoofdentree komt men in de centrale algemene ruimte. Hieraan grenzen aan de ene zijde de drie huisartspraktijken en aan de andere de apotheek en de verloskundigenpraktijk. Voor de verschillende praktijken van de hoedpraktijk zijn in de centrale algemene ruimte wachtruimten gecreëerd.

Omdat het dak boven de centrale algemene ruimte ongeveer 1 meter hoger ligt dan van de rest van het gebouw en deze opbouw aan de langsgevels voornamelijk bestaat uit kozijnen, worden de centrale algemene ruimte en de wachtruimten voorzien van een aangename hoeveelheid daglicht.

HOED-praktijk; huisartsen, apotheek en verloskundige     HOED-praktijk; huisartsen, apotheek en verloskundige

HOED-praktijk; huisartsen, apotheek en verloskundige

In januari 2008 is de bouw opgeleverd.

Architect: Martien de Schepper architect BNA

Opdrachtgever : Patrimonium Barendrecht en De Hoefslag Barendrecht

Share this article

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *