CAPELLE AAN DEN IJSSEL Sjalomschool

Capelle aan den IJssel Sjalomschool
Capelle aan den IJssel Sjalomschool

Uitbreiding van de Sjalomschool te Capelle aan den IJssel.

 

In 2005 is de uitbreiding van de Sjalomschool in gebruik genomen. Na jaren gehuisvest te zijn geweest in noodlokalen, werd het groen licht gegeven voor de noodzakelijke uitbreiding met 3 lokalen en een directiekamer. De uitbreiding werd aan de noordzijde van de Sjalomschool gesitueerd, daar waar zich ook een trapveld voor de jeugd bevindt. In dit groene gebied hebben wij gekozen de uitbreiding met natuurlijke materialen te realiseren.

Sjalomschool, Capelle aan den Ijssel
Sjalomschool, Capelle aan den Ijssel

Op deze plek hebben wij meer een parkpaviljoen willen maken als aansluiting aan dit parkgedeelte, als beeld van de Sjalomschool. Een warm gebouw met een veilige en beschutte omgeving voor de leerlingen van de Sjalomschool waardoor een ideaal onderwijsklimaat ontstaat.

Sjalomschool Capelle aan den Ijssel Langsgevel

Er is gekozen voor een houten spantconstructie met een stramienmaat van 2,45 meter waardoor drie spanten een lokaalbreedte opleveren van ruim 7 meter. Het dakoverstek is visueel zo dun mogelijk gehouden, waardoor de houten spanten overheersen. In het interieur zijn de kolommen van de spanten verspringend geplaatst zodat een levendige gangruimte ontstaat die de beleving van kinderen prikkelt en vraagtekens plaatst bij de fysieke krachten van een gebouw.

Sjalomschool Capelle aan den Ijssel Detail

Door de spanten plots te stoppen wordt dit effect versterkt. De ruimte tussen de bestaande gymzaal en het nieuwe gebouw is opgevuld met een lichtstraat waardoor strijklicht langs de lange wand de gang verlicht. De nieuwe gang kan nu maximaal voor onderwijsdoeleinden gebruikt worden. Deze gang voelt nu als besloten ruimte waar een maximale geborgenheid worden geboden. Zowel de leerkrachten en leerlingen beschouwen deze ruimte als bijzonder prettig.

Bij dit project van de Sjalomschool hebben wij zelf de directie gevoerd waardoor een maximale controle is behouden over kwaliteit, budget en planning.

Architect: Wolter Heijligers architect BNA

Bouwbedrijf: De Klerk Bouwbedrijf

Opdrachtgever: Gemeente Capelle aan den IJssel

Comments

No comments yet. Why don’t you start the discussion?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

eleven − 3 =