Marine Hospitaal te Hellevoetsluis

Marine Hospitaal te Hellevoetsluis

Marine Hospitaal te Hellevoetsluis

In 2010 zijn wij vanuit een prijsvraag gestart met het ontwerp van 19 appartementen Hinderribben op de locatie waar voorheen het Marine Hospitaal te Hellevoetsluis was gevestigd. Na een hevige brand was het monumentale pand met 14 appartementen gedeeltelijk ingestort.

De bewoners van Hinderribben selecteerde enkele bouwbedrijven en hun architecten en wilde weten over hoe het pand weer als Feniks uit de as kan herrijzen. De geselecteerde ontwerp bouwcombinaties zijn daarmee aan de slag gegaan. DSH architecten heeft samen met Dura Vermeer de bewoners als beste kunnen overtuigen.

Collectief Particulier Opdrachtgeverschap ( CPO )

Er volgde een intensief ontwerpproces waarin alle aspecten van Collectief Particulier Opdrachtgeverschap ( CPO ) aan de orde zijn gekomen. De bewoners waren als collectief een groep die hun geliefde woning door de brand kwijt waren geraakt. Een groot verlies en wat bleef was een herinnering, die men het liefst weer terug zag komen.

Met de huidige bouwmethoden en eisen van deze tijd was daarmee een complexe opgave ontstaan. Bovendien hadden de bewoners in de oude situatie allemaal een verschillende woning met verschillende kwaliteiten zoals oppervlak van de woning, de verdiepingshoogte en het uitzicht op de haven of het Haringvliet.

Vraaggestuurde ontwerpopgave

Het ontwerp is na intensieve gesprekken met de individuele bewoners tot stand gekomen. In de nieuwe situatie heeft dit geleid tot een grote diversiteit in de woningen. Er is werkelijk niet één woning gelijk aan een ander. Een vraaggestuurde ontwerpopgave met veel individuele wensen, dromen, teleurstellingen en blijdschap.

Bouwen in een historisch gebied met belendende historische gebouwen heeft tot een complexe fundering geleidt. Ook de ruimtelijke en bouwkundige aansluiting aan de bestaande historische belending heeft de nodige hoofdbrekens gegeven.

Bijzonder is het gemeenschappelijke atrium met een te ventileren lichtkoepel. Het idee was opgevat de oude vloerbalken, die uit de brand waren gered, te hergebruiken als constructie van de binnengalerijen rond het atrium. Na inspectie van aantallen en kwaliteit van de balken is toch besloten dit niet te doen. Wel is het idee van zichtbare vloerbalken in het atrium gehandhaafd. Toegevoegd perspectief is bereikt door de hoeken van de galerijen een kleine verbreding te geven.

Historisch gebouw van de Vesting

Het Marine Hospitaal was een beeldbepalend en historisch gebouw van de Vesting van Hellevoetsluis. Een nieuwe historie is gebouwd en zal alleen voor de kenners te onderscheiden zijn van het originele Marine Hospitaal te Hellevoetsluis.

De 19 appartementen hebben een prachtig uitzicht over het kanaal, de havenhoofden en Haringvliet en zijn een ware verrijking voor de Vesting van Hellevoetsluis. Een ieder die hieraan een bijdrage heeft geleverd kan hier trots op zijn.

Architect: Wolter Heijligers architect BNA

Bouwbedrijf: Dura Vermeer Bouw Heyma B.V.

Constructeur: Theo Wulffraat en Partners BV

Opdrachtgever en bewoners: VVE Hinderribbe

Makelaar: Kempers en Koppenol ( december 2012 Er zijn nog appartementen te koop.)

Comments

No comments yet. Why don’t you start the discussion?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

2 × five =