WNF-Zonnewoningen (Wereldnatuurfonds) Goes

Nominatie Nationale Energie Toekomst Trofee 2006 (NET-Trofee)

12 vrijstaande WNF-zonnewoningen te Goes.

Via inschrijving bij de gemeente Goes kreeg Assink Vastgoed Projectontwikkeling B.V. in samenwerking met ons bureau de opdracht om in de nieuwe wijk Ouverture in Goes twaalf energiezuinige WNF-Zonnewoningen te realiseren. Voor de hele wijk gold als randvoorwaarde dat alle woningen uitgerust zijn met een warmtepomp en dus niet aangesloten zijn op het gasnet. De plannen die werden ingediend gingen er vanuit dat een deel van de investeringen in energiebesparende maatregelen gedekt zouden worden door de Energie Premie Regeling (EPR). Toen die regeling werd afgeschaft, sprongen de gemeente Goes en de provincie Zeeland bij met een financiële bijdrage.

EPC = 0,09.

De gebouwde woningen zijn twee energie-neutraal en tien hebben een EPC van ongeveer 0,5. Bij de bouw is gebruik gemaakt van FSC hardhout uit duurzaam beheerde bossen. De woningen hebben een Rc-waarde voor gevel, vloer en dak van 5,0 m2 KW. De woningen zijn verder voorzien van hoogrendementglas, een combi warmtepompsysteem met vloerverwarming en de mogelijkheid van topkoeling, gebalanceerde ventilatie met warmteterugwinning en een hemelwater opvangsysteem.

Zonneboiler en Photovoltaïsche celpanelen.

Tien woningen hebben een zonneboilerinstallatie en de overige twee beschikken over photovoltaïsche celpanelen met een capaciteit van 7.200 Wp. Deze maatregelen zorgen voor een comfortabele energiezuinige woning met een gezond binnenklimaat. Door een combinatie van een groot aantal technische maatregelen wordt een forse energiebesparing gerealiseerd in vergelijking met traditioneel gebouwde nieuwbouwwoningen.

Nationale Energie Toekomst Trofee

De Nationale Energie Toekomst Trofee (NET-Trofee) is de landelijke prijs van het Ministerie van VROM voor excellente projecten op het gebied van energiebewust wonen en werken. De prijs richt zich op energiebesparingsprojecten op het gebied van renovatie en nieuwbouw van woningen en gebouwen en stedelijke vernieuwing. Ons project te Goes werd genomineerd in 2006.

 

Comments

No comments yet. Why don’t you start the discussion?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

six + 3 =