THE STUDENT HOTEL Transformatie van een kantoorgebouw

The Student Hotel; Transformatie van een kantoorgebouw te Rotterdam

City Living; The Student Hotel (full service) aan de Oostzeedijk te Rotterdam. De doelgroep bestaat uit buitenlandse studenten die voor een korte periode in Rotterdam komen studeren of eerstejaars studenten die op zoek zijn naar een kamer in Rotterdam. De verblijfsduur varieert van een korte periode in de zomervakantie tot een verblijf van 3 tot 10 maanden tijdens het studiejaar.
Het hotel beschikt over 252 volledig ingerichte kamers waar je als student met koffer en laptop binnenkomt en je van alle gemakken bent voorzien.

Zie ook de publicatie in Bouwwereld


De helft van de kamers ( 126 kamers) zijn als nieuwbouw opgetopt op het bestaande gebouw De kamers variƫren van een standaardkamer van ongeveer 17 m2 tot een luxekamer van 25 m2. Alle kamers zijn voorzien van een eigen badkamer, de luxe kamers zelfs met ligbad. De standaardkamers delen met vijf kamers een gemeenschappelijke keuken, terwijl de luxe kamers over een eigen, goed uitgeruste keuken beschikken. Voor elke gast is een cityliving fiets ter beschikking.


Van de oorspronkelijke gevels is weinig tot niets overgebleven. De structuur van het gebouw is echter sterk en helder en leent zich uitstekend om te worden hergebruikt. Met het hotel wordt het gebouw en zijn directe omgeving een nieuw leven in geblazen. Original industrial building by Maaskant (1942)
Het straatbeeld wordt bepaald door de functies onder de uitnodigende luifel waarbij gedacht wordt aan hotelfuncties als lobby voor ontmoetingen, een studieruimte, een fitnessruimte, een koffiebar en winkels. Het gebouw is een voormalig industriegebouw bestaand uit vijf bijna identieke delen, ontworpen door de beroemde Nederlandse architect Hugh Maaskant en is in 1942 gebouwd. In de 70er en 80er jaren is het omgebouwd tot kantoor waarbij een aantal karakteristieke delen van het gebouw, als bijvoorbeeld de kenmerkende hijsinstallaties boven de entrees, zijn verdwenen.


Om voldoende kamers in het hotel te realiseren wordt het dak verwijderd en worden op de bestaande verdiepingen drie nieuwe lagen door middel van een lichte constructie gerealiseerd. Het karakter van het gebouw, groot en robuust blijft gehandhaafd en de drie extra verdiepingen vormen samen met het bestaande gebouw een nieuw stoer ensemble. Hoog boven de entrees, op de plaats van de vroegere hijsinstallaties, zijn als knipoog naar het oorspronkelijke plan van Maaskant, grote herkenbare ornamenten toegepast die de plaats van de entrees duiden. In Rotterdam heeft men de mogelijkheid om 252 van haar studenten te huisvesten en een bestaand leegstaand kantoorgebouw te herontwikkelen tot hotel, een unieke kans om dit deel van de stad op te waarderen.

Comments

No comments yet. Why don’t you start the discussion?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

seventeen − three =