De Eilanden Vlaardingen

De Eilanden Vlaardingen
De Eilanden Vlaardingen

 

De Eilanden Vlaardingen

Op uitnodiging van de gemeente hebben wij 9 jaar geleden het plan De Eilanden Vlaardingen ontworpen in het kader van een selectieprocedure. Eind 2004 heeft de gemeenteraad een beslissing genomen ten gunste van ons plan.

Op het uiterst noordelijke punt van de Westwijk ligt het huidige handbalveld van WIK. De bouwlocatie ligt aan Midden Delfland en het poldergebied. Het stedenbouwkundig ontwerp gaat uit van het historisch krekengebied en de zichtlijnen vanuit de stad naar het poldergebied.

Maquette De Eilanden Vlaardingen
Maquette De Eilanden Vlaardingen
De Eilanden Vlaardingen
Laagbouw De Eilanden Vlaardingen

 

De kwaliteit van water en kreken, ooit onderdeel van het moerasgebied, is teruggebracht.

Het plan voorziet in twee eilanden. De eilanden worden gevormd door een duidelijke structuur van twee straten met gedifferentieerde woningen. De woningen zijn in oost/west richting gepositioneerd. Hierdoor ontstaan overwegend zuidelijk georiënteerde tuinen of buitenruimten, terwijl het zicht vanuit de wijk naar het poldergebied nadrukkelijk behouden blijft.
Aan de noordzijde fungeert de bebouwing als een buffer tussen de A20 en de rustige sfeer op de eilanden Vlaardingen. Alle grondgebonden woningen beschikken over twee parkeerplaatsen op eigen terrein. Voor de stadswoningen en de appartementen is een gebouwde parkeervoorziening beschikbaar waarbij door de realisatie van een groen dek de auto’s aan het zicht worden onttrokken en een parkachtige sfeer voor de woningen ontstaat. De parkeergarage, met volledig begroeid dak en taluds, zal ook een bijdrage leveren aan de reductie van geluid.

Hoogbouw De Eilanden Vlaardingen
Hoogbouw De Eilanden Vlaardingen

Er worden 12 twee-onder-één-kap-woningen gebouwd, 6 hoekwoningen, 6 eengezinswoningen, 6 stads-woningen en een toren van 14 lagen met 40 appartementen; een totaal van 70 woningen. Begin 2011 is gestart met de bouw van de eengezinswoningen.

Door de crisis zijn ook hier de verkopen stil gevallen. Inmiddels is de helft van de eengezinswoningen en 2onder-1kap-woningen gebouwd. Het appartementengebouw is voorlopig uitgesteld.

 

Het Ontwerp: KLIK OP DE FOTO’S

Na Oplevering van de Laagbouw 2012 : KLIK OP DE FOTO’S

Architect: Wolter Heijligers architect BNA

Leefomgeving: Stijlgroep

Bouwbedrijf: Van Zanten Bouw B.V.

Constructeur: Bouwadviesbureau van der Ven BV

Opdrachtgever: Van Zanten Bouw B.V.

Comments

No comments yet. Why don’t you start the discussion?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

five × 5 =