De Schepper Heijligers Architecten B.V. | architects, The Hague, The Netherlands
Postbus 64665, 2506 CB, Den Haag | [email protected] | MdS 06 410 526 76 | WH 06 400 467 06
Haagse Hopje

HAAGSE HOPJE Schilderswijk – DSH architecten

by wolter

HAAGSE HOPJE Schilderswijk – DSH architecten

Gisteren was het zover! Onder een stralende zon werd het vernieuwde Van der Vennepark, met het HAAGSE HOPJE Schilderswijk – DSH architecten van de hand van Martien de Schepper, feestelijk geopend door wethouder Marnix Norder en, nog feestelijker, door de buurt in gebruik genomen.
Het Haagse Hopje_van der Vennestraat_sliderHet Hopje is een cadeau van Woningstichting Arcade Mensen en Wonen aan de Haagse gemeenschap in de Schilderswijk in Den Haag. Het is een klein gebouwtje bedoeld als ontmoetingsplek voor de buurt en speluitgifte voor de spelende jeugd in het park.

Stichting Zebra zal vanuit het HAAGSE HOPJE Schilderswijk in het Van der Vennepark de speelgoeduitgifte organiseren, buurtactiviteiten ontwikkelen en er op deze wijze aan bijdragen dat een veilige speelomgeving ontstaat en waar buurtgenoten elkaar kunnen ontmoeten.

Haagse Hopje naar een ontwerp van DSH architecten werd in een extreem korte tijd ontworpen en in uitvoering genomen. In april 2011 kreeg ons bureau de opdracht van Arcade om een speluitgiftepunt (Hop) te ontwerpen in het vernieuwde park. Het park is een ontwerp van Sant&Co. Het gebouwtje mocht niet groter zijn dan 100 m² en moest snel en voor een acceptabel bedrag gerealiseerd kunnen worden. In februari van dit jaar werd de Hop opgeleverd; een totale draagtijd van ontwerp tot oplevering van de Haagse Hop van ruim negen maanden met een feestelijke opening op 20 juni 2012.
Deze prestatie werd mede door de grote inzet van het hele planteam inclusief aannemer (Weba) en de gemeente Den Haag (Joost Blasweiler) neergezet.

Omdat de Haagse Hop in de levendige Haagse krachtwijk de Schilderswijk staat moest de uitvoering van het gebouwtje naast uitnodigend van karakter, bovendien robuust van uiterlijk zijn. Als extra complexiteit zijn het park en het gebouwtje bovenop een parkeergarage gesitueerd. Hierdoor werden er eveneens grote eisen gesteld aan het gewicht, of liever gezegd het gebrek aan gewicht van de Hop. Het meedenken in de constructie door Theo Wulffraat van het gelijknamige bureau heeft er mede toe geleid dat het resultaat een vederlicht gebouw is geworden.

De vorm van de Haagse Hop van DSH architecten is die van een schip, een veilig baken in een roerige zee. De uitvoering van de gevel in ‘corten-staal’ geeft de Hop, zowel een uitnodigend natuurlijk, als robuust, karakter. De palmbomen in de gevel verwijzen naar het mediterrane karakter van de wijk.

Het resultaat is een gebouw met zowel een uitnodigend als robuust uiterlijk dat in alle opzichten voldoet aan de vraag. Wij wensen de buurt veel plezier met park en Hop.

Wij waarderen ook uw kritisch commentaar, daarom nodigen wij u graag uit uw mening te schrijven.

Architect: Martien de Schepper architect BNA

Bouwbedrijf: WEBA te Naaldwijk

Constructeur: Theo Wulffraat en Partners BV

Opdrachtgever : Arcade Mensen en Wonen ‘s-Gravenzande

Share this article

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *